IT – DIGITAL SAMTID – DEL EN

IT DEL En:

Internettet er noe flere billioner mennesker er avhengig av i dag. Man kan med gode ord si at den omgir oss, hvor hen vi finner oss på jordkloden. I følge filmen «Lo and Behold» startet internett som en gjenfødt industriell revolusjon, siden måten mennesket kommuniserte på skulle bli forvandlet for alltid.

Men hva er egentlig internettet?

Sagt på en enkel måte, så er internettet tolket som et globalt nettverk som er bundet sammen av millioner av datamaskiner rundt i verden. Med et globalt nettverk menes det at nesten alle land i verden utveksler sin data og kommuniserer over nettet. Samtidig, er dette nettverket satt opp sammen av kabler: telefon ledninger, Tv kabler, fiberoptiske kabler. Måten nettet funker på, er når en datamaskin ønsker å gå på en webside; sender denne datamaskinen en slags forespørsel til en server, hvor disse websidene holder til. Når forespørselen er mottatt, sender serveren tilbake den tilpassende dataen tilbake til datamaskinen og man får tilgang til websiden.

Mange forvirrer Web og internettet som det samme men det er det ikke I det hele tatt. Internettet er ikke synonymt i det hele tatt med World Wide Web. På en side, er internettet et gigantisk nettverk av andre nettverker og derfor kalles det gjerne for en infrastruktur av nettverk. Samtidig som det knytter millioner av datamaskiner sammen, danner det et enormt nettverk der disse maskinene kan kommuniserer med hverandre. The World Wide Web derimot, er en måte man kan få tilgang til informasjonen som befinner seg mellom internettet. Noe som vil si, at det er en slags informasjonsdeling modell som er bygget opp på toppen av internettet.

Lo and behold – hva overrasket meg mest?

Det som overrasket meg mest var måten internettet påvirket både den psykiske og den mentale tilstanden til en person. Som jeg så, ble jeg sjokkert over å se hvordan personer kan leve i en illusjon (i et spill) og forkaste seg helt bort fra realiteten. Det sier i seg selv, hvor sterkt internettet kan påvirke livene våre i dag.

Lo and behold – Hva var vanskelig å forstå?

Det som var vanskelig å forstå, eller ikke var tydelig nok var hvordan internettet tok verden med storm. Altså, hvordan det opprinnelig kom seg til, hvordan dette fenomenet utviklet seg til det vi har i dag. Samtidig, hvordan det utviklet seg fra å være en liten epost sendt fra en «host to host» som filmen referer til.

Måten internettet har forandret dagliglivet til mennesket

I dag, er internettet integrert i nesten alle aspekter av dagliglivet vårt. Blant annet har det endret måten mennesket kommuniserer med andre. Når sosiale medier tok verden med storm, brakte det en evolusjon i måten vi tok kontakt med venner, familie og fremmede. Fremveksten av sosiale medier og måten de har smeltet inn i vårt daglige liv er utrolig bemerkelsesverdig. Samtidig som å ha forvandlet menneskets kommunikasjons evne, har sosiale medier tvunget oss til å vurdere til og med vanlige daglige vaner som å studere, kjøpe nye klær eller spise nye typer mat. Sosiale medier har også påvirket økonomien ved å pleie bedrift oppstart kulturen og elektronisk handel; de har selv gitt oss nye måter å danne brede politiske bevegelser.

Internettet har helt klart påvirket all slags utdanning ved å gi ubegrensede muligheter å lære ting på. Fremtiden av utdanning ser seg til å være kontrollert av nettet. Folk kan bruke blant annet nettet til å dele sin kunnskap og utvikle nye måter å undervise andre på for å gjøre det enklere og mer forståelig for alle typer elever. I dag kan man bruke internettet for å få tilgang til blant annet ufattelig mange ressurser: biblioteker, bøker, nyheter, informasjonskilder (wikipedia) fra hvor som helst i verden, noe som beviser at nettet er en formidabel ressurs som kommer til å styrke kunnskapen for de neste generasjonene.

En annen aspekt av internettet som har forandret oss er vårt personvern. Mange bruker sosiale medier uten av å vite risikoene og konsekvensene det følger. Det er fordi vi er mer sårbare og informasjonen vår er lett tilgjengelig til hvem som helst i verden. Disse aspektene er også fremstilt i «Lo and Behold» hvor det vises konsekvensene av å dele privat informasjon over nettet og effekten det kan ha på offeret som blir utsatt for en invasjon av privatlivet sitt. Men, samtidig kan internettet bringer kultur og mennesker sammen.

Vi er da avhengig i dagens samfunn av internettet. Smartphones er i dag en erstatning til klokker og store stasjonære datamaskiner. Nettet har virkelig påvirket oss som et individ, våre forhold med andre, hvordan vi sosialiserer med andre, jobb, utdanningen vår og hvilke ting vi vil omringe oss selv med.

 

HØR DEG SELV – 1

 • Hvor mange timer bruker du daglig på internett?

Hvis jeg tar hensyn til all slags internett forbruk, vil jeg anta at jeg bruker rundt 10 timer daglig på nettet. Årsaken til et sånt forbruk er kanskje fordi både på skolen er jeg avhengig av internettet.

 • Hvilke apper og sosiale medier bruker du daglig?

Jeg bruker mange språk, spill apper, samtidig som Snapchat, Youtube, facebook, reddit, instagram, vipps, DnB og andre nyttige apper som gjør hverdagen enklere. For kommunikasjon og kunnskap.

Forsøk å finne ut hvor mange i Norge som i dag bruker Facebook og Snapchat daglig.

 • I følge sosialkommmunikasjon.no fant jeg ut at det er rundt 3,7 millioner facebook brukere i Norge, når man tar hensyn til under den obligatoriske lavalderen (under 13). Mens Snapchat har også en imponerende verdi på 2,7 millioner brukere.

Forsøk å finne ut hvor mange i Norge som ikke bruker internett.

 • påstår at over 93% av befolkningen i Norge er internettbrukere. Derfor, er det bare en helt minoritet på 7% som ikke har tilgang til nettet. det vil si at over 300 000 personer ikke har tilgang til nettet. Men, dette er uten hensyn til folk som kanskje bruker smarttelefoner.

 

Hvordan kan økningen i ensomhet som ungdata-undersøkelsen viser, skyldes den digitale måten vi kommuniserer på?

Digital kommunikasjon er noe som ungdom i dag er ikke bare avhengig av, men påvirket av. Måten den yngre generasjon kommuniserer i dag er preget av en slags tvangslidelse hvor man må leve et perfekt liv uten problemer. Med tanke på dette, er det mye sosialt stress som oppbygger siden man må møte disse perfekte kriteriene. økende ensomhet skyldes nemlig på grunn av for mye forbruk på sosiale medier, som gjør at man detter ut av sitt sosiale liv.

 

 • Hvilke fire punkter kjennetegner kommunikasjon på sosiale medier?

 

 • Store sosiale nettverk: Sosiale medier har muligheten til å utgjøre et ufattelig stort nettverk, som gjør det mye enklere for mennesket å kommunisere med hverandre.

 

 • Mange-til-mange situasjoner: Sosiale Medier gjør at en kommer i mange-til-mange situasjoner (grupper med deltagere) noe som innebærer både konsekvenser og muligheter. I en mange-til-mange situasjon vil folk kunne føle seg som ett, i et miljø. Men, det kan skape en svakere relasjon mellom personene som er involvert. Eksempler er facebook-grupper som blir dannet.

 

 • Kortere tidsintervaller: tidsintervallene er korte og derfor lager det en stor konsekvens. Nemlig at samtalene våre blir kortere og mindre følelsesrike og dype (på chat)

 

 • Flere møtepunkter: dette gir muligheten til at flere folk og kulturer kan støtte på hverandre. Sosiale medier gir tilgang til flere møtepunkter sånn at individer kan kommunisere fritt uavhengig av hvor de er i verden. Eksempel på dette er Facetime, Skype eller Messenger.

 

HØR DEG SELV 2:

 1. Hva er forskjellen på vertikale og horisontale sosiale systemer?

Vertikale sosiale systemer er preget av fysiske forhold som personer har med hverandre. Noen eksempler er venner, familie og andre personer man er omringet av. Mens i horisontale sosiale systemer er man ikke i direkte kontakt med mennesker.

Ett eksempel på et horisontalt system kan være et skolemiljø hvor man er omringet av venner og lærere hvor man kan kommunisere face-to-face. Derimot, er Facebook ett veldig godt eksempel på ett horisontalt sosialt system samt andre sosiale medier. Man sier at horisontale sosiale systemer er noe som er veldig fleksibelt, fordi vi kan skape vår egen verden innenfor internettet. Vår egen identitet, og nettverk der hvor vi bestemmer selv. Mens, vertikale sosiale systemer er bestemt og vanskelig å endre, på grunn av sosiale normer.

I tillegg, er horisontale sosiale nettverk preget av frihet. Man kan møte nye personer som deler samme interesse som deg, snakke mye mer åpent om hva man føler og kommunisere på en mer grov måte. Denne friheten er ikke særlig kommende i et horisontalt sosialt system, siden kan ikke gå rundt med en megafon og skrike ut hvordan man føler seg hver time.

 1. Hvordan kan teknologi brukes til å styrke sosial kommunikasjon og tilhørighet?

Teknologien kan brukes til å styrke mange aspekter ved sosial kommunikasjon og tilhørighet. Avstand, er noe mennesket har strevet med å forenkle, men med teknologien vi har i dag er det mulig å sende en melding til den andre siden av jordkloden under sekunder. Dette fører til lettere kommunikasjonen mellom individer siden avstand har ikke noe å si.

Tilhørigheten blir også styrket av teknologien siden det tilbyr muligheten til å bli kjent med en fremme på et blunk. Mange steder i verden er isolert og for å få ut budskapet deres eller få nye venner med samme interesse er det lettest å benytte teknologien. Som i alle ting, kan dette lede til konsekvenser siden personer som deler en felles interesse som er rettet mot ulovlige hensikter kan dette videreføre et samfunnsproblem. Et eksempel er hacker-gruppen Anonymous.

 1. Hvordan kan språklige og kulturelle minoriteter bruke sosiale nettverk?

Både språklige og kulturelle minoriteter kan benytte seg av sosiale nettverk for å dele sine egne tanker og bli hørt i deres begrenset samfunn. Sosiale nettverk gir minoriteter tilgang til enklere måte å kommunisere deres ideologer til verden. Før, når nettet ikke var globalisert var det vanskelig for minoriteter å dele sin mening med verden, men med sosiale nettverk gir dette dem en stemme som ikke er sensurert. I tillegg, får de en plass i samfunnet, og har muligheten til å danne et globalt felleskap. Facebook er et godt eksempel på dette; Facebook gir ulike tilganger til å lage en gruppe hvor folk kan dele sine meninger med hverandre. Internettet gir minoriteter muligheten til å føle mer som en del av samfunnet, siden nettet har ingen begrensinger og er åpent for alle i verden, minoritet eller ikke.

 

 1. Kartlegg din egen hverdag. Hvor mange timer brukte du på å sove, trening, skole henge med venner, familie, alene på rommet? Når brukte du sosiale medier mest?

Min hverdag, som alle andre videregående elever er veldig stressende, hvor tiden er begrenset. Grunnen til dette, etter min mening, er internettet.

En typisk hverdag for meg er å våkne rundt 6.30 tiden, etter å sove i  8/9 timer for å funksjonere ordentlig resten av dagen. Jeg våkner tidlig, for å sjekke viktige meldinger, som email, gjøre uferdige lekser eller annet på nettet. Etter det, spiser jeg frokost, dusjer og kler på meg til skolen. Veien til bussen er et rush, jeg spurter til bussen mens jeg har musikk i ørene fra Spotify. Tiden jeg har på bussen er som en pause, jeg sjekker sosiale medier: Snapchat, instagram og facebook for varsler eller holde en snap-streak. Det som er rart, er at når jeg er på skolen, omringet av venner, bruker jeg stadig mer sosiale medier. Det er alltid noe nytt en venn viser deg på skolen, er det en meme, en viral video eller annet som vekker oppmerksomheten. Skolearbeidet mitt er også preget av å gå på internettet for å sjekke enten lekser, Itslearning eller annet stoff vi må søke opp til arbeidet.

Resten av dagen går jeg enten på boksetrening, henger med venner eller er med familien. Eneste alene tid jeg får til meg selv er rundt 7 tiden (etter alt skolearbeid). Enten, sitter jeg på Netflix og følger med på serier eller igjen på sosiale medier, vanligvis Facebook. For å si det drøyt, virker det som om over 5 timer av hverdagen går på sosiale medier eller noe annet som har med internett å gjøre. Når jeg sier det sånn, er jeg sikker på at majoriteten av den yngre generasjonen bruker sosiale medier i den samme tidsperioden. Grunnen til at jeg tilbringer mye tid på sosiale medier er fordi det har nesten blitt til en refleks. Samtidig som å hva vokst opp i en generasjon hvor internettet har utviklet seg, tenker jeg det har blitt en norm for meg å tilbringe så mye tid på nettet og sosiale medier.

Kilder:

http://sosialkommunikasjon.no/brukertallene-i-sosiale-medier/ http://www.klikk.no/teknologi/data/article335697.ece

http://iktnytt.no/nordmenn-tilgang-internett/

https://www.theguardian.com/film/2016/oct/27/lo-and-behold-reveries-of-the-connected-world-review-herzogs-sombre-look-at-the-digital-revolution

Arbeidshefte Digital Samtid av Petter Bae Brandtzæg

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s